23 Mart 2022
09:30 - 13:00
Mercure Hotel Altunizade
İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı (İLKE), 2018'de başlattığı Geleceğin Türkiyesi projesinin yedinci raporu Geleceğin Türkiyesinde Kültür Politikaları Raporu'nun tanıtımından sonra bu rapor doğrultusunda 23 Mart Çarşamba günü Mercure Hotel Altunizade’de “Yerel Yönetimlerde Kültür Stratejisi” Çalıştayı gerçekleştirecektir.
İLKE tarafından oluşturan Geleceğin Türkiyesi Projesi; eğitim, yükseköğretim, ekonomi, yönetim, dış politika ve sosyal politikalar, kültür politikaları ve sivil toplum raporlarını içermektedir. Geleceğin Türkiyesi Projesi’nin yedinci raporu olan Geleceğin Türkiyesinde Kültür Politikaları Raporu ise 29 Ocak 2022 tarihinde kamuoyu ile paylaşılmıştır.
“Geleceğin Türkiyesinde Kültür Politikaları” Türkiye’nin kültür serüvenine ve bu alanda yaşanan tartışmalara odaklanarak kültür politikaları konusunda nasıl tutarlı, kapsayıcı ve rasyonel bir vizyon geliştirilebilir sorusuna yanıt aramaktadır. Rapor, Türkiye’deki kültür tartışmalarını, kültür politikalarının gerekliliğini, kültür alanının aktörlerini, kültür endüstrisini ve kültür politikalarının toplumsal yaşamı nasıl etkilediği veriye dayalı bir perspektif ile ele almaktadır. Raporun tanıtım süreçlerinde yerel yönetimlerin kültür stratejileri üzerine pek çok müzakere gerçekleştirilmiştir. Bu müzakereler sonucunda alanda olan ihtiyaca binaen “Yerel Yönetimlerde Kültür Stratejisi” başlıklı bir çalıştay yapılmasına karar verilmiştir.
Türkiye’de yerel yönetimlerin kültür ve sanat faaliyetleri gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. Düzenlenen bazı kültür sanat etkinliklerinin etkileri yerelin sınırlarını aşıp uluslararası bir kimlik de kazanmıştır. Türkiye’de yerel yönetimlerin kültür ve sanat faaliyetlerini topluma sunmak yoluyla sanat ve kültürün demokratikleşmesi sürecine katkıda bulunmaktadır. Bu açıdan yerel yönetimlerin, kültür ve sanatın gelişimi ve geleceğinde önemli birer aktör pozisyonunda olduğu söylenebilir. Fakat bu olumlu gelişmelerin yanında alan birçok sorunu da beraberinde barındırmaktadır.
Yerel kültürün korunması ve geliştirilmesi, kültür sanat programlarının nitelik sorunu, bütçe kullanımı, yerel paydaşlar ile ortaklığın arttırılması, belediyelerin kendilerini kültürü destekleyici bir konuma yerleştirmeleri, karar verme süreçleri gibi konular yetkililerin ilgilerini daha fazla çekmelidir. Bu sebeple Yerel yönetimlerdeki kültür politikalarında kurumsal ve yapısal değişiklikler ile yeni alternatif bir vizyon ortaya konulması gerek görülmektedir. “Yerel Yönetimlerde Kültür Stratejisi” Çalıştayı bu gerekliliği vurgulamayı gaye edinmektedir.
Kapsam
“Yerel Yönetimlerde Kültür Stratejisi” Çalıştayı kültür politikaları, sanat ve kültür yönetimi, şehir politikaları, bölge planlama ve yerel yönetişim konularını içermektedir. Çalıştaya bu alanlarda çalışmalar yürüten uzmanlar, akademisyenler, araştırmacılar ve yerel yönetim temsilcilerinin katımı hedeflenmektedir.
Amaç
Çalıştay yerel yönetimlerin kültür stratejisi oluşturabilmesi için uygulanabilir çözüm önerileri içeren yol haritası sunmayı amaçlamaktadır. Yerel yönetimlerdeki kültür politikalarında yaşanan sorunları ortaya koyarak bu alandaki kültür politikalarında karar verme süreçleri için yeni modeller geliştirmek temel amaçları arasındadır.
Hedef
Yerel yönetimlerin kültür politikaları hakkında etkili analizler geliştirmek, Türkiye’deki kültür politikalarındaki belediyelerin konumu ve önemini vurgulamak, yerel yönetimlerde kültür stratejilerinin ilkelerini belirlemek ve yerel yönetimlerin STK, özel sektör, meslek kurumları ve kalkınma ajansları ile ortak projeler oluşturmasının koşullarını tartışmak programın hedeflerini oluşturmaktadır.