Logo
İslam İktisat Atölyesi

İslam İktisat Atölyesi

Kategori: Kurumsal Tarih: 07 Ekim 2016

İLKE İslam İktisadı Araştırma Merkezi’nin (İKAM) düzenlediği 5. İslam İktisadı Atölyesi, “İslam İktisadı Perspektifinden Faiz” başlığı ile Sakarya’da gerçekleştirilecektir.

İLKE İlim Kültür Eğitim Derneği, İlmi Etüdler Derneği (İLEM), Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) ve Sakarya Üniversitesi işbirliği ile 1-2 Nisan 2017 tarihlerinde Sakarya'da gerçekleştirilecek atölyede, faiz ile ilgili konuları İslam İktisadı perspektifinden ele alan tebliğlere yer verilecektir.

İlki 2013 yılında yapılan ve bu yıl beşincisi düzenlenecek olan İslam İktisadı Atölyesi’nde faiz konusunun İslam İktisadı perspektifinden ele alınması hedeflenmekte. Atölyede iki gün boyunca yerli ve yabancı katılımcılar, faiz temelli sistemin iktisadi, siyasi ve sosyal alanlarda yol açtığı sorunlar üzerinde odaklanarak çözüme yönelik öneriler üzerinde tartışacak.

1-2 Nisan 2017 tarihlerinde Sakarya'da “İslam İktisadı Perspektifinden Faiz” başlığıyla gerçekleşecek olan 5. İslam İktisadı Atölyesi, yeni perspektifleri teşvik eden, hem teoriye hem de saha çalışmalarına önem veren, metodolojik meseleleri önemseyen ve disiplinler arası bir vizyon benimseyen yaklaşımı ile alanında uzman ilim adamlarına beraber çalışma çağrısında bulunuyor.

Bu çerçevede, aşağıdaki konular başta olmak üzere faiz ile ilgili çeşitli konulara odaklanan tebliğ özetleri kabul edilecektir:

  • Modern iktisadi sistem içerisinde faizin rolü ve İslam iktisadı perspektifinden tartışılması
  • Borca dayalı bir ekonomik yapının geleceği ve yeni çözüm önerileri
  • Bireysel iktisadi tercihlerde faizin yeri ve bireyin iktisadi davranışlarının İslami öngörüler çerçevesinde yeniden modellenmesi
  • Faizsiz bir sistemde üretim ilişkileri ve sonuçlarının analizi
  • Faizsiz bir iktisadi sistemde devletin rolü
  • Faizin günümüz koşullarında nasıl uygulamadan kaldırılabileceği ile ilgili somut çözüm önerileri
  • -Faizsiz ekonomik sisteme geçiş süreci ve yapılması gerekenler.
  • Adil bir iktisadi sistemin kurumsallaştırılmasında faizsiz sistemin rolü
  • Faizsiz bir iktisadi sistemde devletin rolü
  • Faizsiz sisteme geçişte uygulanması gereken tamamlayıcı politika önerileri
  • Müslüman toplumlarda tarihten günümüze faize alternatif olarak üretilen uygulamalar
  • emel dini metinlerde ve fıkıh ilminde faiz
  • Fıkıh ilmi içerisinde ortaya çıkan alternatif akit türleri

Bu ve benzeri konuları ele alan tebliğ özetlerinin gönderimi http://www.islamiceconomy.org/apply/ adresinden 30 Kasım 2016 tarihine kadar gerçekleştirilebilir. Atölyeye katılım için nihai kabul tam metinler üzerinden verilecektir. Gönderilen tebliğler, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ve halihazırda yayımlanmak üzere sunulmamış olmalıdır. Katılımcıların yol ve konaklama masrafları organizasyon tarafından karşılanacaktır.

İslam İktisat Atölyesi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

İlgili İçerikler

Kamu Maliyesi

Bu rapor, Türkiye’de kamu maliyesine ilişkin güncel sorun alanlarını ve yapısal dinamikleri beş temel başlık çerçevesinde ele alarak politika yapıcılara yönelik bütüncül öneriler sunmaktadır. Özellikle kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanan rapor, maliye politikalarının ekonomik sistem içindeki etkilerini görünür kılarken, Türkiye’nin kamu maliyesindeki yapısal dönüşümlerini de analiz etmektedir. Yapılan analizler, maliye politikasının yalnızca gelir ve harcama dengesine indirgenemeyeceği ve daha kompleks bir araç setine sahip olduğunu göstermektedir. Kamuda tasarruf politikalarının, kamuoyunda sürekli gündemde olan bir konu olmasına rağmen yapısal dönüşüm yaratmaktan uzak olması çözümcül ve kapsayıcı politikaları gerektirmektedir.Raporda, tasarruf politikalarının gerçeğe daha yakın ve daha kurumsal hale getirilmesi, tasarruf tedbirlerinde şeffaflığın ve netleştirilmiş bir etki alanının sağlanması, dijitalleşme süreçlerinin hızlandırılması, stratejik planlı kamu destekleri ile bütçe yükünün hafifletilmesi ve kamu kaynaklarının öncelikli alanlara yönlendirilmesi gibi kritik politika önerileri sunulmaktadır. İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal sonuçları açısından değerlendirerek paydaşların dikkatine sunmaktadır.

26 Haziran 2025

İKAM Kamu Maliyesi Raporu Sunumu

İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından hazırlanan Kamu Maliyesi Raporu, 26 Haziran Perşembe günü Ankara’da kamuoyuyla buluşuyor. Bu yıl “Kamu Maliyesi” temasını ele alan İKAM raporu, Türkiye’nin kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanıyor. Rapor, sadece mevcut durumu analiz etmekle kalmıyor, aynı zamanda maliye politikalarının ekonomik sistem üzerindeki etkilerini ve yapısal dönüşüm ihtiyaçlarını da kapsamlı biçimde ele alıyor. İKAM, bu stratejik raporla kamu maliyesine dair bilimsel ve toplumsal değerlendirmeleri bir araya getiriyor ve politika yapıcılar ile ilgili tüm paydaşlara güçlü bir analiz sunuyor. Tarih: 26 Haziran 2025, PerşembeSaat: 14.00Yer: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Rektörlük Binası  Kayıt olmak için formu doldurunuz.  

Kamu Maliyesi Rapor Sunumu Gerçekleşti!

Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan editörlüğünde hazırlanan rapor, kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi kritik alanlarda kapsamlı bir değerlendirme sunarak, hem niceliksel hem de niteliksel analizlerle Türkiye'nin kamu maliyesine dair güncel sorunlarını ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileriyle geleceğe yönelik politika seçeneklerine ışık tutmaktadır.Rapor kapsamında ele alınan başlıca konular:- Kamuda yapısal tasarruf sınırlılıkları- Maliye politikalarının fiyat istikrarına etkisi- Vergi sistemindeki dönüşüm ihtiyacı- Kamu harcamalarının OECD ülkeleriyle karşılaştırmalı analizi- Kamu borç stokunun sürdürülebilirliği ve yönetimi26 Haziran’da Ankara’da düzenlenen lansman programında rapor, Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan, Dr. Bekir Eren ve Emrullah Aydın'ın sunumları, akademi, kamu ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla kamuoyuna sunuldu.İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal etkileriyle değerlendirmekte; politika yapıcılar, uygulayıcılar ve araştırmacılar için yol gösterici bir kaynak sunmaktadır.Raporu incelemek için tıklayınız. Program kaydına İLKE Vakfı Youtube kanalından erişebilirsiniz.