Logo
12. İslam İktisadı ve Finansı Zirvesi Tamamlandı

12. İslam İktisadı ve Finansı Zirvesi Tamamlandı

Kategori: İKAM Tarih: 16 Ekim 2024

12. İslam İktisadı Zirvesi Akademi ve Sektörü Buluşturdu!

İLKE Vakfı’na bağlı İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından yıllardır düzenlenen İslam İktisadı Atölyesi bu yıl yeni bir formatla 12. İslam İktisadı ve Finansı Zirvesi olarak 16 Ekim 2024 tarihinde Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Raşit Küçük Konferans Salonunda gerçekleştirildi. 

Zirvenin açılış konuşmalarında, İslam İktisadı Araştırma Merkezi Direktörü Dr. Melih Turan, İslam iktisadı ve İslami finans çalışmalarının büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, bu çalışmaların daha da geliştirilmesi ve süreklilik kazanması gerektiğinin altını çizdi. İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Sait Öner ise mevcut finans sistemi karşısında alternatif bir model olarak İslam iktisadı ve finansı çalışmalarının önemine dikkat çekti. Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Çınar, “21. yüzyılda, küresel zorluklar, adil ve sürdürülebilir finans sistemlerini daha çok ön plana çıkarıyor. İslam iktisadı ve finansı, adil bir düzen ve sürdürülebilir kalkınma için giderek daha fazla önem kazanıyor.” dedi. T.C. Merkez Bankası Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Babacan ise katılım finans sektöründeki gelişmeleri değerlendirerek, “Katılım bankacılığında 6 yılı geride bıraktık, ancak daha katedecek çok yol var. Bu alanda başarı için kurumsallaşma kritik önemde.” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, mevcut sistemin sürdürülebilir olmadığını ve yıkılmaya mahkum olduğunu, bu durumda sürdürülebilir bir sistem inşa etmemiz gerektiğini vurgulayarak "Alternatif sistemler üzerine çalışmalar yapılmalı" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından iki farklı salonda paralel oturumlar halinde gerçekleştirilen panellerle akademi ve sektörün farklı açılardan ele aldığı konular üzerinde derinlemesine tartışmalar gerçekleştirildi. 10 oturumda ve çeşitli başlıklarla gerçekleştirilen panellerde İslam iktisadının kriz çözümlerine olan katkılarından küresel finansın dönüşümüne, katılım finansmanındaki yenilikçi yaklaşımlardan dijitalleşmeye ve İslami finteklerin dönüştürücü etkisine kadar birçok konu tartışıldı.

Gerçekleştirilen panellere akademiden ve sektörden katılan birbirinden değerli konuşmacılar, İslam iktisadı alandaki potansiyelin gerçeğe dönüşmesi için gerekli olan bilgileri, stratejileri ve uygulama alanlarındaki tecrübeleri paylaştı.

İslam İktisadı Ödülleri Sahiplerini Buldu

Zirvede, İslam iktisadı alanında yürütülen çalışmalar ödüllendirildi. İslam İktisadı Tez Ödülü Dr. Yunus Emre Aydınbaş’a, İslam İktisadı Uygulama Ödülü Portföy Saklama hizmet ile Türkiye Emlak Katılım Bankası’na, İslam İktisadı Araştırma Ödülü Dr. Sami Al Daghistani’ye, İslam İktisadı Katkı Ödülü ise Prof. Dr. Masudul Alam Choudhury’e verildi.

Zirvede Katılım Finans Öne Çıktı

Zirve boyunca düzenlenen panellerde, katılım finans sektörü farklı açılardan incelendi. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Katılım Finans Dairesi Başkanı Dr. Tarık Akın, İslami finansın orta sınıf, kentleşme ve iklim değişikliği gibi küresel trendlerle bağlantılı olduğunu ve bu trendlerin tüm dünyayı şekillendirdiğini belirtti. Architecht CEO’su Ökkeş Emin Balçiçek, teknoloji ve finans ilişkisinin özellikle fintek alanında önemli olduğunu vurguladı ve bankacılık çözümlerini İslami ilkelere dayandırarak dijital teknolojiyi güçlendirdiklerini ifade etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı Tahkim Merkezi Genel Sekreteri Umar A. Oseni, İslami finansın hem bireysel hem de toplumsal düzeyde adil, sürdürülebilir ve dengeli bir sistem olarak düşünülmesi gerektiğini belirtti. INCEIF Üniversitesi’nden Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha ise finansal işlemlerin büyük kısmının bankacılık üzerinden yapıldığını, bunun da sistemi kırılgan hale getirdiğini ve bir bankadaki sorunların tüm sistemi tehdit edebileceğini vurguladı.

İlgili İçerikler

Kamu Maliyesi

Bu rapor, Türkiye’de kamu maliyesine ilişkin güncel sorun alanlarını ve yapısal dinamikleri beş temel başlık çerçevesinde ele alarak politika yapıcılara yönelik bütüncül öneriler sunmaktadır. Özellikle kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanan rapor, maliye politikalarının ekonomik sistem içindeki etkilerini görünür kılarken, Türkiye’nin kamu maliyesindeki yapısal dönüşümlerini de analiz etmektedir. Yapılan analizler, maliye politikasının yalnızca gelir ve harcama dengesine indirgenemeyeceği ve daha kompleks bir araç setine sahip olduğunu göstermektedir. Kamuda tasarruf politikalarının, kamuoyunda sürekli gündemde olan bir konu olmasına rağmen yapısal dönüşüm yaratmaktan uzak olması çözümcül ve kapsayıcı politikaları gerektirmektedir.Raporda, tasarruf politikalarının gerçeğe daha yakın ve daha kurumsal hale getirilmesi, tasarruf tedbirlerinde şeffaflığın ve netleştirilmiş bir etki alanının sağlanması, dijitalleşme süreçlerinin hızlandırılması, stratejik planlı kamu destekleri ile bütçe yükünün hafifletilmesi ve kamu kaynaklarının öncelikli alanlara yönlendirilmesi gibi kritik politika önerileri sunulmaktadır. İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal sonuçları açısından değerlendirerek paydaşların dikkatine sunmaktadır.

26 Haziran 2025

İKAM Kamu Maliyesi Raporu Sunumu

İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından hazırlanan Kamu Maliyesi Raporu, 26 Haziran Perşembe günü Ankara’da kamuoyuyla buluşuyor. Bu yıl “Kamu Maliyesi” temasını ele alan İKAM raporu, Türkiye’nin kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanıyor. Rapor, sadece mevcut durumu analiz etmekle kalmıyor, aynı zamanda maliye politikalarının ekonomik sistem üzerindeki etkilerini ve yapısal dönüşüm ihtiyaçlarını da kapsamlı biçimde ele alıyor. İKAM, bu stratejik raporla kamu maliyesine dair bilimsel ve toplumsal değerlendirmeleri bir araya getiriyor ve politika yapıcılar ile ilgili tüm paydaşlara güçlü bir analiz sunuyor. Tarih: 26 Haziran 2025, PerşembeSaat: 14.00Yer: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Rektörlük Binası  Kayıt olmak için formu doldurunuz.  

Kamu Maliyesi Rapor Sunumu Gerçekleşti!

Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan editörlüğünde hazırlanan rapor, kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi kritik alanlarda kapsamlı bir değerlendirme sunarak, hem niceliksel hem de niteliksel analizlerle Türkiye'nin kamu maliyesine dair güncel sorunlarını ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileriyle geleceğe yönelik politika seçeneklerine ışık tutmaktadır.Rapor kapsamında ele alınan başlıca konular:- Kamuda yapısal tasarruf sınırlılıkları- Maliye politikalarının fiyat istikrarına etkisi- Vergi sistemindeki dönüşüm ihtiyacı- Kamu harcamalarının OECD ülkeleriyle karşılaştırmalı analizi- Kamu borç stokunun sürdürülebilirliği ve yönetimi26 Haziran’da Ankara’da düzenlenen lansman programında rapor, Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan, Dr. Bekir Eren ve Emrullah Aydın'ın sunumları, akademi, kamu ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla kamuoyuna sunuldu.İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal etkileriyle değerlendirmekte; politika yapıcılar, uygulayıcılar ve araştırmacılar için yol gösterici bir kaynak sunmaktadır.Raporu incelemek için tıklayınız. Program kaydına İLKE Vakfı Youtube kanalından erişebilirsiniz.