Logo

İslam İktisadı Ödül Töreni ve 10. İslam İktisadı Atölyesi

Kategori: Diğer Tarih: 14 Ekim 2022

Konuşmacılar

Etkinlik Detayları

Özet

İLKE Vakfı İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından düzenlenen 10. İslam İktisadı Atölyesi tamamlandı. İstanbul Üniversitesi'nde 3 gün süren programa dünyanın farklı yerlerinden İslam İktisadı çalışan akademisyenler katıldı. Atölye açılış etkinliğinde İslam İktisadı Ödül Töreni ve Krizler Çağında İslam Ekonomisinin Vaatleri başlıklı panel gerçekleştirildi. Diğer günlerde ise atölye, 6 oturum ile devam etti.

 

Açılış programında konuşan İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfi Sunar, programın devamlılığına vurgu yaparak 10'uncu kez İslam İktisadı Atölyesini düzenlediklerini salgın sürecinde dahi programı yüz yüze gerçekleştirdiklerini dile getiren Sunar, içinden geçilen krizlere mevcut sistem içerisinde çözüm önerileri arandığını fakat görünenin bu sistem içerisinde çözümlerin bulunmasının da kolay olmadığını ifade etti. "Görünen o ki mevcut sistem içerisinde bir çözüm bulmak da çok kolay değil. Bu anlamda bakıldığında aslında alternatif önerilerin tartışılması için de çok önemli bir zeminde bulunuyoruz" sözleriyle atölyenin önemini vurguladı.

 

Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Metin Özdemir, içinden geçilen ortamın atölyenin konusunun konuşulması için müsait bir ortam olduğunu ifade ederek, oturumları da mümkün olduğunca takip ederek çıktıları okuyacaklarını belirtti.

Özdemir'in ardından konuşan İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Alkan, "Eğer bir iddianız varsa, dünyaya adalet adına bir iddianız, öneriniz varsa işte bu krizler sizlere aynı zamanda bir fırsat oluşturuyor." ifadelerin kullandı.


İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karahan, İslam İktisadı alanının Türkiye'de yeni gelişmelere vesile olduğunu; birçok üniversitede lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının açıldığını dile getirdi.

 

10. İslam İktisadı Atölyesi Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Necmettin Kızılkaya, atölyenin konusunu bir önceki atölyenin ardından karar verdiklerini ifade etti. Her geçen gün dünyada krizlerin daha da arttığını gördüklerini dile getiren Kızılkaya, bu krizleri noktasında İslam İktisadının önemli bir hareket noktası olacağını düşündüklerini söyledi.

 

İslam İktisadı Ödülleri
 

4 kategoride verilen İslam İktisadı Ödülleri de sahiplerini buldu. İslam İktisadı Araştırma Ödülü, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ve IFCap Building çözüm ortaklığında hazırlanan Katılım Genç Gelişim Programı'na layık görüldü. Katılım Genç Gelişim Programı'nın ödülü Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Metin Özdemir tarafından Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan'a takdim edildi.

"İslam İktisadı Araştırma Ödülü", İslam ekonomisi ve İslami finans alanına kazandırdığı "Ekonominin Temel Konuları ve İslam Ekonomisi" eseriyle Zeynep Hafsa Orhan'ın oldu. "Yoksulluğun Giderilmesinde Karz-ı Hasen Müessesesi: Tekarüz ve Karz-ı Hasene Dayalı Mikrofinans Modeli Önerisi" başlıklı doktora tez çalışmasıyla Dr. Mustafa Sancar'a "İslam İktisadı Tez Ödülü"; İslam iktisadı alanında çok sayıda kitap ve makale yazan, konferanslar veren ve birçok eser tercüme eden Khursid Ahmad'a ise "İslam İktisadına Katkı Ödülü" verildi.

 

"Krizler Çağında İslam Ekonomisinin Vaatleri"
 

İLKE Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Nihat Erdoğmuş'un yönettiği panelde Pakistan Kalkınma Ekonomisi Enstitüsü Başkan Yardımcısı Asad Zaman, Albaraka Türk Yönetim Kurulu Üyesi Melikşah Utku ve İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Ömer Torlak konuya ilişkin tebliğlerini yaptılar.

 

Atölye Oturumları
 

Açılış programı sonrasında 15-16 Ekim’de atölye oturumlarıyla devam eden programda birçok ülkeden katılımcı sunumlarını yapma fırsatı buldu. Her iki gün de 3’er oturumda gerçekleşen sunumlar katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.

 

Atölye oturumlarına sırasıyla; Mehmet Saraç, Mehmet Babacan, Necmettin Kızılkaya, Zeynep Hafsa Orhan, Hasan Vergil ve Taha Eğri moderatörlük yaptı. İki gün boyunca devam eden atölyede 10 akademisyen sunumlarında, krizler ve İslam iktisadı bağlamında yeni fırsatlar ve alternatif oluşturma imkanları ele alındı.

 

10. İslam İktisadı Atölyesi sonunda ise, “İslam İktisadı Krizden Çıkışın Anahtarını Sunuyor” başlıklı sonuç bildirgesi yayımlandı.

 

 

Sonuç Bildirgesini Okumak İçin Tıklayınız

İlgili İçerikler

Kamu Maliyesi

Bu rapor, Türkiye’de kamu maliyesine ilişkin güncel sorun alanlarını ve yapısal dinamikleri beş temel başlık çerçevesinde ele alarak politika yapıcılara yönelik bütüncül öneriler sunmaktadır. Özellikle kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanan rapor, maliye politikalarının ekonomik sistem içindeki etkilerini görünür kılarken, Türkiye’nin kamu maliyesindeki yapısal dönüşümlerini de analiz etmektedir. Yapılan analizler, maliye politikasının yalnızca gelir ve harcama dengesine indirgenemeyeceği ve daha kompleks bir araç setine sahip olduğunu göstermektedir. Kamuda tasarruf politikalarının, kamuoyunda sürekli gündemde olan bir konu olmasına rağmen yapısal dönüşüm yaratmaktan uzak olması çözümcül ve kapsayıcı politikaları gerektirmektedir.Raporda, tasarruf politikalarının gerçeğe daha yakın ve daha kurumsal hale getirilmesi, tasarruf tedbirlerinde şeffaflığın ve netleştirilmiş bir etki alanının sağlanması, dijitalleşme süreçlerinin hızlandırılması, stratejik planlı kamu destekleri ile bütçe yükünün hafifletilmesi ve kamu kaynaklarının öncelikli alanlara yönlendirilmesi gibi kritik politika önerileri sunulmaktadır. İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal sonuçları açısından değerlendirerek paydaşların dikkatine sunmaktadır.

26 Haziran 2025

İKAM Kamu Maliyesi Raporu Sunumu

İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından hazırlanan Kamu Maliyesi Raporu, 26 Haziran Perşembe günü Ankara’da kamuoyuyla buluşuyor. Bu yıl “Kamu Maliyesi” temasını ele alan İKAM raporu, Türkiye’nin kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanıyor. Rapor, sadece mevcut durumu analiz etmekle kalmıyor, aynı zamanda maliye politikalarının ekonomik sistem üzerindeki etkilerini ve yapısal dönüşüm ihtiyaçlarını da kapsamlı biçimde ele alıyor. İKAM, bu stratejik raporla kamu maliyesine dair bilimsel ve toplumsal değerlendirmeleri bir araya getiriyor ve politika yapıcılar ile ilgili tüm paydaşlara güçlü bir analiz sunuyor. Tarih: 26 Haziran 2025, PerşembeSaat: 14.00Yer: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Rektörlük Binası  Kayıt olmak için formu doldurunuz.  

Kamu Maliyesi Rapor Sunumu Gerçekleşti!

Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan editörlüğünde hazırlanan rapor, kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi kritik alanlarda kapsamlı bir değerlendirme sunarak, hem niceliksel hem de niteliksel analizlerle Türkiye'nin kamu maliyesine dair güncel sorunlarını ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileriyle geleceğe yönelik politika seçeneklerine ışık tutmaktadır.Rapor kapsamında ele alınan başlıca konular:- Kamuda yapısal tasarruf sınırlılıkları- Maliye politikalarının fiyat istikrarına etkisi- Vergi sistemindeki dönüşüm ihtiyacı- Kamu harcamalarının OECD ülkeleriyle karşılaştırmalı analizi- Kamu borç stokunun sürdürülebilirliği ve yönetimi26 Haziran’da Ankara’da düzenlenen lansman programında rapor, Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan, Dr. Bekir Eren ve Emrullah Aydın'ın sunumları, akademi, kamu ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla kamuoyuna sunuldu.İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal etkileriyle değerlendirmekte; politika yapıcılar, uygulayıcılar ve araştırmacılar için yol gösterici bir kaynak sunmaktadır.Raporu incelemek için tıklayınız. Program kaydına İLKE Vakfı Youtube kanalından erişebilirsiniz.