Logo

İslam Ahlak Ekonomisi Üzerine: Kalkınmacı Vaatler, Finansallaşma Yanılgısı ve Metodolojik Açmazlar

Kategori: Diğer Tarih: 28 Eylül 2018

Konuşmacılar

Etkinlik Detayları

Özet

Üç makale formatında doktora tez çalışmasını tamamlayan İsa Yılmaz, tezinde
modern İslam ekonomisi düşüncesinin ortaya çıkışında ve teorilendirilmesindeki
kalkınma hedefleri karşısında İslami bankacılık ve finans aktivitelerinin ağırlığının
zamanla reel ekonomiden uzak neoklasik piyasa anlayışına evrilmesinin altında yatan
politik ekonomi faktörlerini Karl Polanyi perspektifinden embeddedness/mündemiç
olma tartışmaları ekseninde araştırmıştır. 
İslam ekonomisini piyasa ekonomisi anlayışından öte bir ahlak ekonomisi olarak ele
almayı hedefleyen tez çalışmasının ilk bölümünde İslami bankacılığın etkisinin
sistematik olarak hissedildiği ekonomilerde İslami bankacılığın ekonomik kalkınmaya
olan potansiyel etkisi teorik ve ampirik çalışma ile değerlendirilmiştir.
İslami finansın ticari hacmini arttırdığı ve böylece finansal performans açısından gözle
görülür bir etki yarattığı gerçeğine rağmen, elde edilen bulgular finansal aktivitelerin
toplumsal boyutları itibariyle sosyal performansa katkısı konusunda İslami
bankacılığın hedeflenen seviyelerin çok altında olduğunu göstermiştir.
Tez çalışmasının ikinci ve üçüncü bölümü ortaya çıkan sosyal başarısızlığın sebepleri
üzerine yoğunlaşmıştır. Bu manada, İslami finansın toplumsal değerler ve normların
ötesinde piyasanın kendi kendini düzenleyen mantığına uygun biçimde finansallaşma
ekseninde gelişmesi ve İslam ekonomisinin teorilendirilmesinde metodolojik boyutun
arka planda kalması sosyal başarısızlığın iki temel sebebi olarak görülmüştür. Bu
doğrultuda tezin geri kalan kısmı İslami finansın finansallaşmasını söylem analizi ve
ampirik çalışma ile ele almış ve İslam ekonomisinin metodolojisi olarak mekasıd el-
Şeria’yı bir model olarak geliştirmiştir.

İlgili İçerikler

Kamu Maliyesi

Bu rapor, Türkiye’de kamu maliyesine ilişkin güncel sorun alanlarını ve yapısal dinamikleri beş temel başlık çerçevesinde ele alarak politika yapıcılara yönelik bütüncül öneriler sunmaktadır. Özellikle kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanan rapor, maliye politikalarının ekonomik sistem içindeki etkilerini görünür kılarken, Türkiye’nin kamu maliyesindeki yapısal dönüşümlerini de analiz etmektedir. Yapılan analizler, maliye politikasının yalnızca gelir ve harcama dengesine indirgenemeyeceği ve daha kompleks bir araç setine sahip olduğunu göstermektedir. Kamuda tasarruf politikalarının, kamuoyunda sürekli gündemde olan bir konu olmasına rağmen yapısal dönüşüm yaratmaktan uzak olması çözümcül ve kapsayıcı politikaları gerektirmektedir.Raporda, tasarruf politikalarının gerçeğe daha yakın ve daha kurumsal hale getirilmesi, tasarruf tedbirlerinde şeffaflığın ve netleştirilmiş bir etki alanının sağlanması, dijitalleşme süreçlerinin hızlandırılması, stratejik planlı kamu destekleri ile bütçe yükünün hafifletilmesi ve kamu kaynaklarının öncelikli alanlara yönlendirilmesi gibi kritik politika önerileri sunulmaktadır. İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal sonuçları açısından değerlendirerek paydaşların dikkatine sunmaktadır.

26 Haziran 2025

İKAM Kamu Maliyesi Raporu Sunumu

İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından hazırlanan Kamu Maliyesi Raporu, 26 Haziran Perşembe günü Ankara’da kamuoyuyla buluşuyor. Bu yıl “Kamu Maliyesi” temasını ele alan İKAM raporu, Türkiye’nin kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanıyor. Rapor, sadece mevcut durumu analiz etmekle kalmıyor, aynı zamanda maliye politikalarının ekonomik sistem üzerindeki etkilerini ve yapısal dönüşüm ihtiyaçlarını da kapsamlı biçimde ele alıyor. İKAM, bu stratejik raporla kamu maliyesine dair bilimsel ve toplumsal değerlendirmeleri bir araya getiriyor ve politika yapıcılar ile ilgili tüm paydaşlara güçlü bir analiz sunuyor. Tarih: 26 Haziran 2025, PerşembeSaat: 14.00Yer: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Rektörlük Binası  Kayıt olmak için formu doldurunuz.  

Kamu Maliyesi Rapor Sunumu Gerçekleşti!

Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan editörlüğünde hazırlanan rapor, kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi kritik alanlarda kapsamlı bir değerlendirme sunarak, hem niceliksel hem de niteliksel analizlerle Türkiye'nin kamu maliyesine dair güncel sorunlarını ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileriyle geleceğe yönelik politika seçeneklerine ışık tutmaktadır.Rapor kapsamında ele alınan başlıca konular:- Kamuda yapısal tasarruf sınırlılıkları- Maliye politikalarının fiyat istikrarına etkisi- Vergi sistemindeki dönüşüm ihtiyacı- Kamu harcamalarının OECD ülkeleriyle karşılaştırmalı analizi- Kamu borç stokunun sürdürülebilirliği ve yönetimi26 Haziran’da Ankara’da düzenlenen lansman programında rapor, Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan, Dr. Bekir Eren ve Emrullah Aydın'ın sunumları, akademi, kamu ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla kamuoyuna sunuldu.İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal etkileriyle değerlendirmekte; politika yapıcılar, uygulayıcılar ve araştırmacılar için yol gösterici bir kaynak sunmaktadır.Raporu incelemek için tıklayınız. Program kaydına İLKE Vakfı Youtube kanalından erişebilirsiniz.