Logo

BOOK TALK

Kategori: Diğer Tarih: 10 Aralık 2018

Konuşmacılar

Etkinlik Detayları

Özet

İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM), 10 Aralık 2018 Pazartesi günü Zafar Iqbal ve Abdul Azim Islahi'yi ağırlıyor.
Şu ana kadar Abdul Azim Islahi'nin üç Zafar Iqbal'in ise bir kitabı İktisat Yayınları tarafından yayımlandı.
Zafar Iqbal ile "What Kind of Justice We Need in the World?" Abdul Azim Islahi ile "Studying the History of Islamic Economics: Main Issues and Problems" konuları ve kitapları hakkında müzakereler yapılacaktır.
Programın dili ingilizce olacaktır.
Tüm ilgilileri bekleriz.

Zafar Iqbal,
Zafar Iqbal, National University of Computer and Emerging Sciences (Pakistan Ulusal Bilgisayar ve Gelecek Bilimleri Üniversitesi)’da finans profesörüdür. Lahor kampüsündeki Yönetim Bilimleri Bölümü bölümü- nün kurucu başkanı ve üniversitenin Faysalabad, İslamabad, Karaçi ve Lahor kampüslerinde FAST İşletme Fakültesi’nde dekan yardımcısıdır. Doktora tezi, “İslami Perspektifinden Kamu Maliyesi” konusu üzerine olan Iqbal’in araştırma alanları; İslam ülkelerinde İslamî finans, kaynak dağılımında adalet, kamu maliyesi, yolsuzluk ve yönetişimdir. Yayınları American Journal of Islamic Social Sciences, Review of Islamic Economics ve International Journal of Islamic Financial Services dergilerinde yayımlandı.

İktisat Yayınları'ndan yayımlanan kitapları:

Adalet: İslami ve Batılı Persfektifler

Abdul Azim Islahi,
Abdul Azim Islahi, Cidde Kral Abdulazîz Üniversitesi İslam Ekonomisi Enstitüsü’nde profesördür. Doktorasını Aligarh İslam Üniversitesi’nde “İbn Teymiye’nin Ekonomik Kavramları” üzerine yaptı (Leicester, İngiltere, 1988). İslam iktisadı alanının sınırlarını araştırmak, öğretmek ve genişletmek için çalışmaları bulunan Islahi, İslam iktisat düşüncesi ve kurumları üzerine kitapları bulunuyor. Araştırma makaleleri ise History of Political Economy, History of Economic Ideas, Journal of Research in Islamic Economics, Journal of Islamic Economics gibi profesyonel ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlandı.

İktisat Yayınları'ndan yayımlanan kitapları:

İslam İktisat Düşüncesi ve Kurumları (16. Yüzyıl)
İslam İktisat Düşüncesinin Değişimi (18. Yüzyıl)
Müslümanların İktisadi Düşünce ve Analize Katkıları

Etkinlik Resimleri

İlgili İçerikler

Kamu Maliyesi

Bu rapor, Türkiye’de kamu maliyesine ilişkin güncel sorun alanlarını ve yapısal dinamikleri beş temel başlık çerçevesinde ele alarak politika yapıcılara yönelik bütüncül öneriler sunmaktadır. Özellikle kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanan rapor, maliye politikalarının ekonomik sistem içindeki etkilerini görünür kılarken, Türkiye’nin kamu maliyesindeki yapısal dönüşümlerini de analiz etmektedir. Yapılan analizler, maliye politikasının yalnızca gelir ve harcama dengesine indirgenemeyeceği ve daha kompleks bir araç setine sahip olduğunu göstermektedir. Kamuda tasarruf politikalarının, kamuoyunda sürekli gündemde olan bir konu olmasına rağmen yapısal dönüşüm yaratmaktan uzak olması çözümcül ve kapsayıcı politikaları gerektirmektedir.Raporda, tasarruf politikalarının gerçeğe daha yakın ve daha kurumsal hale getirilmesi, tasarruf tedbirlerinde şeffaflığın ve netleştirilmiş bir etki alanının sağlanması, dijitalleşme süreçlerinin hızlandırılması, stratejik planlı kamu destekleri ile bütçe yükünün hafifletilmesi ve kamu kaynaklarının öncelikli alanlara yönlendirilmesi gibi kritik politika önerileri sunulmaktadır. İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal sonuçları açısından değerlendirerek paydaşların dikkatine sunmaktadır.

26 Haziran 2025

İKAM Kamu Maliyesi Raporu Sunumu

İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından hazırlanan Kamu Maliyesi Raporu, 26 Haziran Perşembe günü Ankara’da kamuoyuyla buluşuyor. Bu yıl “Kamu Maliyesi” temasını ele alan İKAM raporu, Türkiye’nin kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi temel alanlara odaklanıyor. Rapor, sadece mevcut durumu analiz etmekle kalmıyor, aynı zamanda maliye politikalarının ekonomik sistem üzerindeki etkilerini ve yapısal dönüşüm ihtiyaçlarını da kapsamlı biçimde ele alıyor. İKAM, bu stratejik raporla kamu maliyesine dair bilimsel ve toplumsal değerlendirmeleri bir araya getiriyor ve politika yapıcılar ile ilgili tüm paydaşlara güçlü bir analiz sunuyor. Tarih: 26 Haziran 2025, PerşembeSaat: 14.00Yer: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Rektörlük Binası  Kayıt olmak için formu doldurunuz.  

Kamu Maliyesi Rapor Sunumu Gerçekleşti!

Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan editörlüğünde hazırlanan rapor, kamu gelirleri, harcama politikaları ve borçlanma stratejileri gibi kritik alanlarda kapsamlı bir değerlendirme sunarak, hem niceliksel hem de niteliksel analizlerle Türkiye'nin kamu maliyesine dair güncel sorunlarını ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileriyle geleceğe yönelik politika seçeneklerine ışık tutmaktadır.Rapor kapsamında ele alınan başlıca konular:- Kamuda yapısal tasarruf sınırlılıkları- Maliye politikalarının fiyat istikrarına etkisi- Vergi sistemindeki dönüşüm ihtiyacı- Kamu harcamalarının OECD ülkeleriyle karşılaştırmalı analizi- Kamu borç stokunun sürdürülebilirliği ve yönetimi26 Haziran’da Ankara’da düzenlenen lansman programında rapor, Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan, Dr. Bekir Eren ve Emrullah Aydın'ın sunumları, akademi, kamu ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla kamuoyuna sunuldu.İKAM, bu kapsamlı ve stratejik rapor aracılığıyla, Türkiye’nin kamu maliyesini hem bilimsel hem de toplumsal etkileriyle değerlendirmekte; politika yapıcılar, uygulayıcılar ve araştırmacılar için yol gösterici bir kaynak sunmaktadır.Raporu incelemek için tıklayınız. Program kaydına İLKE Vakfı Youtube kanalından erişebilirsiniz.