3 Gün Süren Suriyeli STK'lar için Eğitim Yoğun İlgi Gördü

30 Ocak 2017

İLKE Kurumsal Yönetim Akademisi, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), Ensar Vakfı, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İnsani Yardım Departmanı (ICHAD) ve Suriye Dernekler Platformu ile ortak bir eğitim düzenleyerek uluslararası bir organizasyona imza attı.

27 Ocak Cuma, Ensar Vakfı Genel Merkezi'nde 14:00'de başlayan eğitim, 29 Ocak Pazar 17:00'ye kadar devam etti. Alanında öncü ve yenilikçi çalışmalar yapan akademisyenlerin ve uzmanların, Suriyeli STK'lar için Kurumsal Yönetim ve Organizasyon Eğitimi, Dernekler Kanunu, Dernek Muhasebeciliği, STK’lar İçin Gönüllü Yönetimi, STK’lar İçin Medya İletişimi, Mali Kaynak Geliştirme ve Yönetme Eğitimi gibi başlıklarda gerçekleştireceği eğitimlere, İslam dünyasından Sadece Suriye değil, Gazze'den, Arakan'dan, Mısır'dan konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları da yoğun katılım gösterdi.

Program, yönetmenliğini Enes Ateş'in yaptığı "Kalıplar ve Çevreler" adlı kısa filmin galasıyla başladı. Ardından, SESRIC Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, İLKE Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Erdoğmuş, İslam İşbirliği Teşkilatı İnsani Faaliyetler Birimi Türkiye Temsilcisi İbrahim Altan, Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader'in selamlama konuşmalarıyla devam etti.

Erdoğmuş, selamlama konuşmalarının ardından Kurumsal Yönetim ve Organizasyon başlıklı eğitimine başladı. Erdoğmuş, STK'lardaki yönetici sorunu üzerinde durdu. Verimlilik ve etkinlik için yıllık yönetim sorgulamaları ve STK'lar arası kıyaslamanın yapılmasının öneminden bahseden Erdoğmuş, STK'larda çalışan personelin performansının sadece eğitimle değil, eğitim dışında kazanılan saha bilgisi ve becerisinden de kazanıldığına vurgu yaptı. Nihat Erdoğmuş'un eğitiminin ardından ilk gün sona erdi.

28 Ocak Cumartesi sabah 09:00'da başlayan ikinci gün eğitimleri; STK’lar İçin Gönüllü Yönetimi Eğitimi, STK’lar İçin Medya İletişimi Eğitimi, Mali Kaynak Geliştirme ve Yönetme Eğitimleri ile 17:00'ye kadar Ensar Vakfı Genel Merkezi'nde devam etti. Murat Şentürk tarafından verilen STK'lar için Gönüllü Yönetimi başlıklı eğitimde Şentürk, gönüllüğün ekonomik, sosyal ve psikolojik boyutlarından bahsetti. Geniş bir gönüllülük tanımı yaptı. Gönüllülük çeşitlerinden ve Türkiye'de yapılan gönüllülük araştırmasından katılımcılara detaylı bilgiler verdi.

Ardından Kemal Öztürk, STK'lar için Medya İletişimi Eğitimini verdi. Eğitimde Öztürk, konvansiyonel medyadan çok daha etkili ve hızlı kullanılabilen bilen yeni medya araçlarının doğru ve etkili kullanımına vurgu yaptı. Kendi sivil toplum tecrübelerinden ve sivil toplum kuruluşlarının medyayı nasıl kullandıklarının analizini yaparak, kuruluşların mesajlarını en sağlıklı nasıl ulaştıracaklarına dair önemli bilgiler verdi.

29 Ocak Pazar gerçekleşen son gün eğitimleri Yılmaz Yaman'ın Proje Yazma ve Yönetme Eğitimi ile başladı. Yaman, bir proje nasıl yazılır, proje yöneticisinin özellikleri nelerdir, proje yönetimi gibi konulardan bahsederek, katılımcı STK'ların temsilcileri ile örnek bir proje yazımı gerçekleştirdi.

Dernekler Muhasebesi adını taşıyan son eğitim, Uğur Şahinbaş ve Yahya El- Mutavvak tarafından verildi. Eğitimde, dernekler için önemli olan mali gelir gider, bağış, fon gibi ekonomik göstergeleri konu alan eğitim, katılımcılar tarafından ilgi ile takip edildi.

ÜYE KURULUŞLARIMIZ

ARAŞTIRMA MERKEZLERİMİZ